Auteursrecht en Gebruiksrecht

Beste opdrachtgevers,

Wanneer ik u de foto’s lever, heeft u het recht om deze te gebruiken voor uw eigen communicatie, mits u de copyrightvermelding opneemt. Het is echter van belang te begrijpen dat dit recht exclusief geldt voor u als directe opdrachtgever. Derde partijen die interesse tonen in het gebruik van de foto’s moeten dit met mij bespreken en de foto’s kunnen aankopen voor hun specifieke doeleinden. U mag de foto’s gebruiken, inclusief natuurlijk de foto’s laten zien aan derden. Echter, problemen ontstaan als derden de foto’s gebruiken voor hun eigen doeleinden zonder mijn goedkeuring. De foto’s mogen gebruikt worden in persberichten als het artikel over u als opdrachtgever gaat. Indien het over een algemeen artikel gaat dan dient de derde contact met mij op te nemen.

Volgens de Belgische wet worden foto’s als creatieve werken beschouwd en zijn ze daarom beschermd door auteursrecht. Hierdoor verwerft u het gebruiksrecht, maar niet het eigendom van de foto’s. Het wettelijke recht op naamsvermelding blijft altijd bestaan, hoewel ik hier in overleg van af kan zien.

Mocht uw organisatie willen voorkomen dat derden individueel contact met mij opnemen voor het gebruik van de foto’s, is het mogelijk om dit recht af te kopen. Hierbij kan een gebruikslicentie worden verkregen voor een specifiek aantal partijen, wat zowel voor u als voor hen kostenefficiënter is.

Ik hoop dat deze toelichting duidelijkheid schept over het gebruik van de foto’s en ik sta altijd tot uw beschikking voor verdere vragen of discussie.

Bedankt voor uw begrip.

Jona foto

Contacteer me

Ben je benieuwd wat ik voor jou kan betekenen?
Stuur me zeker vrijblijvend een mail!